За нас

Асинус Дооел е компанија која егзистира и континуирано се развива веќе седма година со приоритетна дејност откуп и преработка на овошје. Асинус си става за главна цел да обезбеди услови и технологија, да добие квалитетен производ по мерка на купувачот и како таков да биде препознатлив. Бизнисот е стациониран во Западна Македонија во Македонски Брод.
Асинис е фокусирана на откуп, преработка и продажба на свежо и замрзнато овошје претежно јаболко, слива, јагода, малина и друго овошје. Целокупниот откупен и преработен свеж или замрзнат производ го извезува на странски пазари.Постојано работи на проширување на своите капацитети, зголемување на асортиманот и воведување на нови иновативни решенија при тоа свесни дека е неопходно успешно да чекорат во време на современи технолошки решенија. Компанијата во својот иден раст и развој сака да обезбеди сигурност и гаранција на своите клиенти дека добиваат здрава храна со највисок квалитет во хармонија со природата.
Петар Питулков е сопственик и управител на компанијата, кој има огромно искуство во менаџирање на компании кои се занимаваат со откуп, преработка и конзервирање на печурки и други шумски плодови,овошје и зеленчук повеќе од 30 години.Голем познавач на проблематиката и голем број оставарени бизнис контакти и соработки со научната и бизнис фелата во земјата и странство. Темата за здрава храна денес е попопуларна од кога било. Секој кој барем малку се грижи за сопственото здравје, сака да купи био-органски производи (БИО).
Интересот на потрошувачите за конзумирање свежо и замрзнато овошје постојано расте првенствено поради неприкосновениот факт на позитивното влијание на одредени состојки врз здравјето на луѓето како и светските трендови и побарувачката на здрава храна. Сепак, прифаќајќи го овој тренд, многумина не разбираат што точно спаѓа во оваа категорија и како да изберат вистински органски производи.
Едноставно одлуката за купување на квалитетно свежо или замрзнато овошје ќе ја донесат доколку го познаваат како што Асинус го нарекува “Патот на овошјето”. Асинус се стреми да се наметне како единствен сериозен биопионер на македонските простори. Обезбедување на овошје со највисок квалитет во хармонија со природата“ , е главниот мотив на филозофијата на фирмата Асинус.Пристапот БИО се следи во секоја фаза – од изборот на почва за суровини, нејзината обработка , следење на квалитетот на самите насади, начинот на кои се третирани при заштита и созревање преку берба, технологија на складирање и потврдување на нутритивните вредности и состојки кои ги содржат свежите и потенцијално лиофилизираните производи.Квалитетот во сите фази ќе го следи и потврдува: долгогодишното практично искуство во оваа дејност на Асинус и сопственикот Петар, научно образовен кадар преку потпишан меморандум за соработка со Земјоделскиот Факултет Скопје и сосптвена лабораторија за анлизи и потврдување на квалитет со цел 100% гарантирање за квалитетот.
Асинус наредната пролет стартува со сопствени БИО органски овошни насади на кои ќе се засадат малини, капини и јагоди ,за во иднина да се подигнат и повеќегодишни Био насади. Компанијата воедно тесно соработува со земјоделците од кои врши откуп , а кои разумно прилагодени на природниот циклус на природата, ги одгледуваат само најдобрите био-органски производи. Во исто време, „органското“ се определува не само со фактот што био-насадите се наоѓаат надвор од градот, подалеку од автопатиштата и транспортните центри, туку и секое растение се одгледува без употреба на никакви хемикалии. Покрај тоа, на почвата се наметнуваат посебни барања. Степенот до кој одредено поле е погодно за органско земјоделство се одредува преку бројни проверки. Значи, хемиските препарати за прскање или минералните ѓубрива се табу. Во исто време, во контролата на штетници се користат исклучиво природни методи. Така, плодноста на почвата и еколошката рамнотежа на земјиштата се постигнуваат на природен начин. Во Македонија иако постои интерес кај земјоделците да поминат од конвенционално во органско производство, и иако се зголемува производството на ваков вид храна сѐ уште е мал бројот на земјоделците што продуцираат органски производи. Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС), во 2015 година, само 2.632 хектари односно 0,51отсто од обработливата земјоделска површина во Македонија беа сертифицирани како површини под органско земјоделство.
Наредна фаза од патувањето на овошјето е откуп, преработка , селектирање и складирање, каде доминантно е прашањето дали овошјето е складирано во соодвртни услови. Асинус има развиено целосен проект на еден технолошки напреден процес на ладење и складирање. Во процесот на складирање на свежото овошје најважен елемент е соодветното ладење, контролирање на температурата и влажноста на воздухот. Но за да го заштитиме квалитетот на овошјето неопходно е да се преземат и други дополнителни активности како на пример неопходни се активности за намалување на патогени во воздухот и нивото на етилен.
Предвременото зреење доведува до омекнување и промени во бојата и е една од основните причини за намалување на комерцијалната вредност на овошјето, а во некои случаи доведува до точка кога производот не може веќе да се продава. Главната причина за предвремено зреење е гасот етилен, кој го поттикнува и потпомага процесот на зреење за производите чувствителни на етилен како што се јаболката или пак малините . Отстранувањето на гасот етилен од ладни простории е од клучот за спречување на предвремено зреење и продолжување на рокот на траење на складираните свежи производи.
Решението е во нова иновативна технологија наречена Bio Turbo која што располага со патентирана технологија за отстранување на гасот етилен од ладни простории и како резултат на тоа значително го намалува ризикот од предвремено зреење .
Друга закана за квалитет која често доведува до отпад од свежо овошје е патогена контаминација. Спорите од мувла и бактериите летаат во воздухот во ладна просторија останувајќи активни подолги временски периоди, чекајќи поволни услови. Неутрализирањето на оваа закана од контаминација во голема мера се потпира на прочистување на воздухот од патогени.
Филтерот за уништување клетки „Био Турбо“ ги пробива клеточните ѕидови правејќи превентивен удар против мувла, бактерии и вируси
Дополнително фирмата е прва во Македонија од оваа дејност кој ќе има сопствена лабораторија која ќе биде активно вклучена во контрола на квалитет на целиот пат на овошјето.Хемискиот состав на овошјето и зеленчукот е многу сложен и тој сè уште е недоволно проучен. На составот на прехранбените производи, од растително потекло, влијаат еколошките услови, примената на агротехнички мерки, степенот на зрелост, па од тука варира хемискиот состав на прехранбените производи. Условите за чување и начинот на производство, во значителна мера влијаат на содржината на одделни состојки во нив. Од количеството, видот и меѓусебниот однос на одделни хранливи состојки, зависи биолшката и енергетската вредност на прехранбените производи, па од тука произлегува потребата за контрола на нивниот состав. Главната цел е да се тестираат свежото овошје при откуп, по складирање, но и погодноста за лиофолизација на истото. Што е лиофилизирано овошје? Овошје кое се суши на екстремно ниска температура (-60 степени) ,се суши до степен на крцкавост, ја задржува бојата, вкусот и до 98% од нутритивните вредности, па е речиси идентично со првобитното овошје.Со лиофилизација се избегнува контаминација бидејќи повеќето бактерии и патогени не можат да го преживеат овој процес бидејќи 97% е изолирана влагата. Трае повеќе од 10 години на собна температура. Оваа технологија ја користи НАСА при подготвување оброци за астронаутите.
Нашите идни клиенти веќе продаваат лиофилизирано овошје и производи од него, но ниту еден оператор на лиофилизатор нема анализа на нутритивните вредности пред и по лиофилизацијата.
Подеднакво иновативно е и тестирањето на вкусот и физичките својства пред и по лиофилизацијата, на пр. лиофилизација на каша од јаболко, банана, боровинки и козјо сирење.